Pilaw z baraniny uzbecki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw z baraniny uzbecki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

600 gramów

600 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż namocz 2 godziny w wodzie. Cebulę i marchewki pokrój w słupki.

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 3

Mięso podrumień na mocnym ogniu, dodaj marchewkę i cebulę, ogień zmniejsz i nadal smaż.

Krok 4

Wlej 1 litr wody, namoczony ryż, anyżek, berberys, pieprz i morele. Gotuj póki woda nie wyparuje.

Krok 5

Następnie zgarnij pilaw łyżką cedzakową do środka by powstała górka, nakłuj w kilku miejscach przykryj i trzymaj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 6

Pilaw przełóż na półmisek tak, by mięso było na wierzchu, skrop cytryna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej