
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
0.3 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mieszankę ciasta w proszku z opakowania Fix Pizza 2w1 wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oleju i ok. 1/2 szkl. ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je do miski i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło.
Krok 2
Grzyby oczyść dokładnie, opłucz, sparz gorącą wodą i osącz. Odetnij dolne części, trzonki, i posiekaj je. Górne, te pofałdowane kapelusze, poprzekrawaj na połowki i odłóż.
Krok 3
Cebule obierz i pokrój w cienkie krążki, przesmaż na maśle razem z posiekanymi trzonkami grzybów, przestudź. Śmietanę wymieszaj z drobno startym serem Dziugas i rozkruszonymi mini kostkami.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na koło średnicy mniej więcej 20 cm. Ułoż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj śmietaną z dodatkami, posyp żółtym serem. Ułóż cebulę i i na wierzchu połówki smardzy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Krok 5
UWAGA! - smardze są w Polsce pod całkowitą ochroną. Ja zbierałam je na Słowacji gdzie nie ma takiego zakazu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej