Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

70 gramów

1 sztuka

50 gramów

0.5 pęczka

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię i upiecz w piecu.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 1

Krok 2

Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj pokrojonego w kostkę buraka, jajko, mąkę, ziarno upalonego na patelni słonecznika i połowę posiekanej natki.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni. Podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 10.10.2019

    A coś zamiast chemii np zwykle ziemniaki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietanąPlacki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną

Czas na placki w nowej odsłonie! I choć klasyka zawsze się obroni, pora wprowadzić do swojej kuchni nowoczesny akcent. Ciekawą alternatywą dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych mogą być te przygotowane z intensywnie czerwonych buraków. Cała gama kolorów na talerzu gwarantowana! Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną to hit tego sezonu!

Dla kogo?

Kolorowe placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną zachęcają swoim kształtem i wyglądem, dlatego z pewnością zainteresują nawet wymagających smakoszy.

Na jaką okazję?

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i szybkiej przekąski. Ich przygotowanie jest zdecydowanie mniej czasochłonne w porównaniu do tych przyrządzonych z ziemniaków.

Czy wiesz, że?

Buraki to nie tylko pyszne warzywo, ale również całkiem dobry barwnik. Zastanawiasz się, jak zmyć zabarwione burakiem ręce? Nic prostszego! Wystarczy woda z odrobiną soli i cytryny. Gotowe!

Dla urozmaicenia:

Placki z burakiem i słonecznikiem prezentują się dobrze z kwaśną śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem.