
Składniki
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
50 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię, kurki oraz cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj szczypior.

Krok 2
W garnku na kilku łyżkach rozgrzanego oleju podsmaż pokrojone warzywa, dodaj do nich opakowanie kasza pełna smaku Knorr placki, całość zalej 200 ml gorącej wody, pozostaw pod przykryciem około 10 minut.

Krok 3
Ugotowaną kaszę delikatnie przestudź, dodaj do niej szczypior, mąkę i jajko.

Krok 4
Z powstałego ciasta uformuj małe 2-3 cm kulki, oprósz je delikatnie w sezamie i spłaszcz.

Krok 5
Powstałe kotleciki smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe posmaruj po wierzchu sosem BBQ i posyp czarnuszką.


Dobra rada:
Czarnuszkę możesz zastąpić sezamem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z grzybami
Zapach lasu w zaciszu Twojego domu? Mówisz, masz! Dzisiaj przychodzimy z przepisem, który wpisuje się w kanon kuchni polskiej. Tradycyjne receptury to coś, co lubimy najbardziej! Przepis na placki z grzybami to już klasyka gatunku. Chyba nie trzeba Cię do nich długo przekonywać?
Dla kogo?
Dla wszystkich grzybiarzy! Jeśli należysz do grona miłośników aromatycznych kapeluszu, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Placki z grzybami doskonale wpiszą się w klimat rodzinnego obiadu. Aromat grzybów przyciągnie gości do stołu szybciej, niż myślisz.
Czy wiesz, że?
W Polsce występuje około 1000 gatunków grzybów jadalnych. Większość z nich rośnie dziko, a tylko niektóre odmiany są uprawiane przez ludzi. Osoby zainteresowane grzybobraniem powinny zaopatrzyć się w atlas grzybów, który dokładnie opisuje każdy z gatunków.