Placki ziemniaczane aloo tikki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane aloo tikki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 cm

1 garść

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na desce do krojenia posiekaj drobno papryczkę chili, cebulę, kolendrę oraz czosnek. Na tarce na małych oczkach zetrzyj korzeń imbiru.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili. Ziemniaki w mundurkach (ze skórką) dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj. W oddzielnym garnku ugotuj też marchewkę.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 2

Krok 3

Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę marchew, zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski i przyprawę Garam Masala Knorr. Całość uzupełnij o posiekaną natkę kolendry, posiekaną zieloną cebulkę dymkę oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 3

Krok 4

Z powstałego farszu uformuj małe Aloo tikki – 3-4-centymetrowe kulki spłaszcz ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Indyjskie placki ziemniaczane Aloo Tikki serwuj z sosem chutney lub raitą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane aloo tikkiPlacki ziemniaczane aloo tikki

Kuchnia indyjska to głównie różnego rodzaju placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to ledwie wierzchołek góry lodowej. Są przez Hindusów traktowane jako chleb i stanowią dodatek do prawie każdego dania — od curry przez masalę po raitę. Istnieje również odmiana, która ma całkiem dużo wspólnego ze znanymi i lubianymi plackami ziemniaczanymi, a w języki hindi nosi nazwę Aloo tikki. W naszym przepisie dowiesz się, jak je przygotować.

Dla kogo?

Komu posmakują placki Aloo tikki? Przepis spodoba się fanom kuchni indyjskiej, gdyż właśnie te placki stanowią nieodzowny element większości hinduskich potraw.

Na jakie okazje?

Aloo tikki może być serwowane jako smaczna przekąska w ciągu dnia, lekkie śniadanie do pracy lub podwieczorek.

Czy wiesz, że?

Placki ziemniaczane Aloo tikki to jedno z dań, które nie wymaga podgrzewania. Smakują równie dobrze na zimno, jak i na ciepło.

Dla urozmaicenia:

Indyjskie placki ziemniaczane Aloo tikki można serwować z pomidorowym sosem chutney lub raita. Zanurzone w aromatycznych sosach ziemniaczane kąski będą rozpływać się w ustach.