Potrawka z kurczaka z białym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z białym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

2 szklanki

10 sztuk

150 mililitrów

0.5 pęczka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

W garnku rozgrzej olej i podsmaż całe kawałki mięsa i całą szalotkę. Mięso dopraw w trakcie smażenia solą i pieprzem.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej białe wino i poczekaj, aż większość płynu wyparuje.

Krok 4

Teraz wlej dwie szklanki wody oraz śmietanę. Dodaj sos do pieczeni jasny Knorr i wszystko wymieszaj.

Krok 5

Dodaj plastry marchewki i całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z białym winem Potrawka z kurczaka z białym winem

Odpowiednio przyrządzone mięso drobiowe jest soczyste i delikatne. Bardzo dobrze komponuje się zwłaszcza ze śmietanowymi sosami z dodatkiem warzyw. Jeśli lubisz takie połączenia, koniecznie przygotuj potrawkę z kurczaka z białym winem. Do tego dania będziesz potrzebować podudzi z kurczaka, marchewki, cebuli szalotki, śmietany, natki pietruszki oraz innych przypraw. Kurczaka najpierw podsmaża się z cebulą, następnie dodaje wodę i śmietanę, a całość dusi przez jakiś czas. Na końcu dorzuca się plasterki marchewki, jak również zioła do smaku. Przed podaniem całość posypuje się posiekaną natką pietruszki. Z dodatków pasować będą ziemniaki – gotowane lub purée, ryż, a także kasza. Gotowa potrawa będzie bardzo smaczna również z pieczywem – świeżym lub przyrumienionym w piekarniku. W takiej formie sprawdzi się jako kolacja. Serwuj ją z sałatką z kapusty pekińskiej, sosu jogurtowego i kukurydzy albo z marynowanymi lub kiszonymi warzywami. Pasować będą buraczki, ogórki lub pieczarki. Koniecznie przygotuj smaczne danie, korzystając z podanego przepisu.