ROSÓŁ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ROSÓŁ

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

4 sztuki

4 szczypty

4 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

4 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dobrze myję w zimnej wodzie, wrzucam do garnka (mój ma ok 7 litrów), zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia, zbieram burzyny z wierzchu, robię to łyżką cedzakową.

Krok 2

Warzywa (marchew, pietruszkę,seler) obieram, opłukuję i wrzucam do garnka,por przekrawam wzdłuż,dodaję. Cebulę obieram z łupin, paprykę przekrawam na pół, wykrawam gniazda nasienne, oba te warzywa opalam nad ogniem (papryka zaostrza smak rosołu), dodaję to do garnka, zostawiam na bardzo małym ogniu na min 2,5 godziny.

Krok 3

Po 2 godzinach "pyrkania" dodaję poszatkowaną natkę ( część zostawiam do posypania na talerzu ), poszatkowany koper oraz przyprawy. Zostawiam dalej na ogniu.

Krok 4

Rosół wg mojej Babci nie powinien się gotować tylko delikatnie "pyrkać" tzn, że "tafla" rosołu ma się ruszać delikatnie i czasem, gdzieniegdzie bulgotnąć:)) Im dłużej gotowany rosół, tym lepszy. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, ehh rozmarzyłam się. Podałam z posiekaną natką i marcheweczką w całości wyciągniętą z rosołu.

Islander85

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ekspresowy rosół
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej