Rosół z kury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z kury

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
1245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 litry

1 sztuka

50 dekagramów

50 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj i ugotuj mięso w osolonej wodzie.

Rosół z kury - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski warzywa. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paski warzywa oraz kostkę rosołową wołową Knorr.

Rosół z kury - Krok 2

Krok 3

Miękkie mięso wyjmij i oddziel od kości, zmiel i połącz z groszkiem i jajem.

Rosół z kury - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku i uformuj z masy małe kulki, włóż je do rosołu. Jeżeli masa mięsna jest rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Gotuj 10 minut. Rosół z kury podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Rosół z kury - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Grillowane udka z rosołu. ZERO WASTE w kuchni.

7

Opinie o przepisie

  • Genowefa

    Genowefa , 08.05.2023

    Super przepis, mniaaaaam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro , 22.01.2017

    Do pulpecików w rosole nie dodaje się bułki.Zamist 1 jajka lepiej dać 2 ,to ,że mięso jest rzadkie jest bez znaczenia , gotującym rosole szybko zetną się jajka i pulpeciki będą miały właściwą konsystencję.Takie pulpeciki nakłada się po prostu łyżką wprost do wody . Ja zamiast groszku daję do pulpetów drobno posiekaną natkę pietruszki ,która nadaje ciekawy smak mięsu. Pulpety można też robić z surowego mięsa a sam rosół ugotować np.na porcjach rosołowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Witecka

    Julia Witecka , 31.10.2016

    bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rogocz

    Barbara Rogocz , 04.09.2016

    Obowiązkowo :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wrona Sabina

    Wrona Sabina , 04.09.2016

    Dzisiaj tak mezus gotowal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kondraszuk

    Anna Kondraszuk , 04.09.2016

    Dzisiaj tak....z koguta:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Apleesed Jehned

    Apleesed Jehned , 02.04.2016

    Najlepszy przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z kuryRosół z kury

Rosół to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które z powodzeniem może służyć także jako baza do innych zup. Bez niego, większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu! Według tego przepisu rosół z łatwością ugotują nawet osoby stawiające dopiero pierwsze kroki w kuchni. Co więcej, możesz go przygotować na bazie produktów dostępnych w każdej lodówce. Do rosołu warto wykorzystać zarówno drób (nie tylko mięso z kury, lecz także kaczki, bażanta, gęsi lub perliczki), jak i wołowinę lub cielęcinę. Mięso powinno się myć w ciepłej wodzie, która skutecznie rozpuści tłustą otoczkę znajdującą się na jego powierzchni. Następnie w garnku zalewa się je zimną wodą, co sprawia, że tak gotowany rosół jest bardziej aromatyczny. Rosół należy solić pod koniec gotowania mięsa, przed wrzuceniem warzyw. Zupę tę możesz zaserwować zarówno z makaronem, ziemniakami, jak i mięsnymi pulpecikami. Całość posypujemy natką pietruszki.