Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sito i płucz zimną wodą aż ta wypływająca z niego będzie zupełnie przeźroczysta. Dokładnie osącz.

Krok 2

Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej albo także drobno pokrój.

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i marchew, smaż aż zaczną się lekko złocić. Dosyp ryż i smaż razem mieszając aż ziarenka obtoczą się w tłuszczu.

Krok 4

Wlej 3 szkl. gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową, dodaj kurkumę i sos chili. Dodaj też opłukane rodzynki oraz jabłko, zamieszaj.

Krok 5

Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do maleńkiego, przykryj rondel i duś aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Podawaj do dań mięsnych np. pieczonego kurczaka, ale dobry jest też jako samodzielne danie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej