Baygun pulao z Bengalu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baygun pulao z Bengalu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
222 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

5 łyżek

2 łyżeczki

3 łyżki

1 szklanka

0.25 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyty bakłażan skrój w niewielką kostkę. Na suchej patelni upraż sezam mieszając, aż stanie się złoty. Kiedy ostygnie zmiel go w młynku do kawy.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim orzeszki ziemne, aż do uzyskania złotego koloru.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 2

Krok 3

Wyciągnij orzeszki i od razu wsyp do pozostałego oleju kmin. Gdy kmin ściemnieje dodaj imbir. Zamieszaj wszystko i dorzuć bakłażana i 2 łyżeczki przyprawy Knorr. Smaż przez kilka minut dopóki bakłażan nie wchłonie całego oleju i stanie się przezroczysty.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 3

Krok 4

Teraz wsyp ryż, mieszaj przez chwilę i wlej 3 szklanki ciepłego bulionu.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 4

Krok 5

Przypraw cukrem oraz sokiem z cytryny. Zakryj i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Gotuj powoli około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj z ciecierzycą przygotowany ryż. Posiekaj grubo orzeszki i zmieszaj ze zmielonym sezamem. Zaraz przed podaniem potrawy dodaj orzeszki do ryżu i zamieszaj.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

2

Opinie o przepisie

  • Marta Bebłot

    Marta Bebłot , 21.10.2020

    Przygotowanie jest nie po kolei, kroki pomieszane. Pzdr

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z jabłkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baygun pulao z BengaluBaygun pulao z Bengalu

Umyty bakłażan skrój w niewielką kostkę. Na suchej patelni upraż sezam mieszając, aż stanie się złoty. Kiedy ostygnie zmiel go w młynku do kawy.