Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
125 gramów
30 gramów
1 łyżeczka
350 gramów
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
400 gramów
1 sztuka
80 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
80 gramów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj komosę ryżową oraz kaszę gryczaną oddzielnie zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta. Dymkę pokrój w paseczki, a rukiew wodną umyj.
Krok 2
Kaszę po ugotowaniu odcedź, dobrze osusz i podsmaż na patelni z olejem doprawiając przyprawą Curry Knorr. Dodaj orzechy włoskie i smaż całość jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Skrop oliwą i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika z funkcją grill na 10 minut. Jak lekko ostygną przekrój je na pół.
Krok 4
Brokuły podziel na różyczki i sparz w wodzie do miękkości. Dodaj również groszek na 30 sekund. Po tym czasie odcedź warzywa i wystudź w zimnej wodzie.
Krok 5
Ogórki pokrój wzdłuż na długie paski.
Krok 6
Wymieszaj resztę oliwy z octem i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 7
Na talerzu ułóż komosę, kaszę gryczaną, szparagi, brokuły oraz ogórki. Na wierzch pokrusz ser feta. Skrop całość przygotowanym sosem i podawaj. Udekoruj rukwią wodną oraz dymką.

Dobra rada:
Taką sałatkę możesz przygotować z różnymi warzywami.
Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami
Już po przeczytaniu samej nazwy potrawy macie przed oczami warzywną ucztę? To dopiero wstęp! W przepisie na sałatkę ogórkową z komosą ryżową i serem feta na talerzach pojawią się również szparagi, zielony groszek, rukiew wodna, orzechy włoskie, a wszystko zostanie połączone wybornym dressingiem z obowiązkowym dodatkiem orzeźwiającej mięty.
Dla kogo?
Oczywiste jest, że warzywa to źródło drogocennych witamin. Można uznać je również za najprostsze rozwiązanie, gdy chcecie, by na stołach zrobiło się naprawdę kolorowo i apetycznie.
Na jaką okazję?
Sałatka ogórkowa sprawdzi się w roli wielobarwnego lunchu. Zapakujcie ją do szczelnego pudełka i zabierzcie ze sobą do pracy lub szkoły. Więcej czasu na gotowanie macie wieczorową porą? O pomysł na smaczną kolację z serem feta nie musicie już się martwić.
Czy wiesz, że?
Brokuły Raab to inna nazwa rapini. Liściasta roślina wzbogaci potrawy pieprznym, lekko gorzkawym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Do udekorowania sałatki z serem feta i komosą ryżową wykorzystajcie chrupiące kiełki, np. lucerny.