Sałatka z kurczakiem i pomarańczą w sosie - Przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, obsyp listkami tymianku. Zalej sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy.

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej patelnię. Wysyp na nią parmezan, formując z niego dość regularne koło. Podsmażaj, aż ser stopi się, a następnie zarumieni. Za pomocą noża odklej parmezanowy placek i ułóż go na odwróconej filiżance. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - Krok 2

Krok 3

Orzeszki pinii zrumień na rozgrzanej patelni. Pozostawioną pomarańczę obierz ze skórki i wytnij z niej „fileciki”. Zachowaj sok, który wycieknie podczas tej czynności.

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Miód połącz z sokiem pomarańczowym uzyskanym podczas wycinania "filecików", 3 łyżkami oliwy i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

Sałaty po oczyszczeniu umieść w parmezanowym koszyczku. Mięso odsącz z marynaty i usmaż na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodaj masło. Usmażone mięso podawaj z koszykiem sałat, obsyp orzechami pinii, udekoruj kawałkami pomarańczy. Możesz posypać również grzankami z opakowania Sosu sałatkowego Sałatka Napoli 2 w 1 Knorr i skrop sosem.

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                 Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym prezentuje się wyjątkowo efektownie. Wszystko za sprawą salaterki wykonanej z parmezanu. Ser wystarczy uformować w koło na rozgrzanej patelni, aż uzyska spójną konsystencję. Następnie, jak będzie jeszcze ciepły, należy przełożyć go na odwróconą miskę lub filiżankę. Dzięki temu zastygnie w odpowiednim kształcie. W tak przygotowanym naczyniu zaserwujesz miks sałat. Sięgnij po rzymską, rukolę, roszpunkę, jarmuż lub sałatę masłową. Świeże liście polej sosem na bazie miodu oraz soku z pomarańczy. Dopraw go oliwą z oliwek oraz kompozycją suszonych ziół. Kurczaka o miodowo-pomarańczowym posmaku uzyskasz za sprawą odpowiedniej marynaty. Piersi z kurczaka pokrój w plastry, oprósz tymiankiem i pieprzem oraz zalej sokiem pomarańczowym z niewielką ilością miodu. Podsmaż na patelni lub grilluj, aż kawałki mięsa nabiorą złocistego koloru. Gotowe podawaj z kawałkami pomarańczy. Danie udekoruj np. orzechami pinii lub małymi, chrupiącymi grzankami. Co sądzisz o tym przepisie? Wypróbuj go i podziel się swoją opinią.