Sałatka z selera naciowego z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

730 osób wydrukowało

Pobierz pdf

734 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łodygi selera obierz z włókien, pokrój na niewielkie kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie – wystudź w lodzie.

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Radicchio pokrój w grube paski, natkę posiekaj. Winogrona pokrój na połówki.

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, majonezem oraz posiekaną natką.

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Nałóż do salaterki i posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Henryka Wiśniewska

    Henryka Wiśniewska , 18.12.2019

    podoba mi się przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z selera naciowego z czosnkiemSałatka z selera naciowego z czosnkiem

Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Seler naciowy ma wyrazisty smak, dlatego będzie świetną bazą do przekąski z pomidorkami koktajlowymi i winogronami. Połącz go z sałatą radicchio – chrupiącą i lekko gorzkawą, która dzięki swojej fioletowej barwie doda sałatce atrakcyjnego wyglądu. Dołącz także dowolny niebieski ser pleśniowy – np. lazur albo gorgonzolę – oraz orzechy włoskie, które wspaniale podkreślą jego smak. Pamiętaj, by wcześniej uprażyć je na suchej patelni – dzięki temu będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przygotowanie sałatki zacznij od zblanszowania selera – sparz go wrzątkiem, a następnie wystudź w kostkach lodu albo bardzo zimnej wodzie. Obierz go także z włókien, a następnie pokrój i połącz z pozostałymi składnikami. Tuż przed podaniem przekąski przygotuj do niej gęsty sos czosnkowy na bazie majonezu. Sałatkę z selera naciowego z czosnkiem podawaj udekorowaną liśćmi roszponki albo rukoli. Doskonale będzie pasowała do niej świeża bagietka. Ten przepis udowadnia, że z kilku produktów można stworzyć smaczne i wykwintne danie.