Schab pieczony z sosem gulaszowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Schab pieczony z sosem gulaszowym

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

8

heart
166 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

8 łyżeczek

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

8 plastrów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 opakowanie

8 łyżeczek

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj zalewę - połącz Knorr Naturalnie Smaczne „Gulasz" z 1 łyżeczką oleju. Wysmaruj uprzednio umyty schab i piecz w temperaturze 190 °C około 50 minut.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj i posyp zielonym koprem.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 2

Krok 3

Umyj bakłażana, przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż ze środka część miąższu.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 3

Krok 4

Miąższ połącz z posiekanym koprem, pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami i cukinią oraz startym świeżym imbirem. Całość wymieszaj i włóż do środka bakłażana po czym go zapiecz. Tak przyrządzonego bakłażana można spożywać na ciepło lub na zimno.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 4

Krok 5

Marchew i seler umyj, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj chrzan i Knorr Naturalnie Smaczne Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą z pozostałą ilością oleju. Surówkę posyp natką pietruszki.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 5
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy D, niacyny, witamin z grupy B: B1, B6, B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony z sosem gulaszowymSchab pieczony z sosem gulaszowym

Lubisz wyraziste potrawy? Schab pieczony z sosem gulaszowym to danie, obok którego nie da się przejść obojętnie. Z pewnością zachwyci Cię znakomitym smakiem soczystego mięsa oraz ostrością sosu rodem z węgierskiego talerza. Całość wzbogacona o bukiet warzyw to gwarancja zbilansowanego obiadu.

Dla kogo? To znakomity przepis dla fanów gulaszu. Doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny, zwłaszcza podczas chłodnych dni – rozgrzeje i nasyci.

Na zdrowie! Przepis na obiad doskonały? Masz go przed sobą! To danie jest nie tylko pożywne, ale równocześnie stanowi element zbilansowanej diety 2000 kcal. Jedna porcja pieczonego schabu z sosem gulaszowym oraz dodatkami zaspokoi aż 39,5% dziennego zapotrzebowania na białko. To wyśmienity wynik! A co z warzywami? Marchew, natka pietruszki, brokuł oraz bakłażan dostarczą Ci witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy wiesz, że? Gulasz to po węgiersku pörkölt. Nazwa wywodzi się od starego węgierskiego słowa – pergelt, co w tłumaczeniu oznacza „przypieczony” bądź „przyrumieniony”.