Śledzie marynowane w śmietanie z jabłkiem i cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie z jabłkiem w śmietanie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz, następnie odcedź i osusz. Pokrój w niewielkie kawałki i ułóż na półmisku.

Krok 2

Obrane jabłka i cebulę pokrój w kostkę.

Krok 3

W miseczce wymieszaj śmietanę, dodaj sok z cytryny, jabłko i cebulę. Dodaj cukier i pokruszoną Mini kostkę Knorr - wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Krok 4

Przygotowaną śmietaną polej ułożone na półmisku śledzie, udekoruj i wstaw do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie z jabłkiem w śmietanieŚledzie z jabłkiem w śmietanie

Śledzie sprawdzą się nie tylko jako świąteczne przekąski, ale również jako imprezowe przystawki. Marynowane, delikatnie kwaśne i pikantne filety rybne z dodatkiem jabłek oraz cebuli w śmietanowym sosie to bardzo popularna wersja tego dania. Gotowe, zamarynowane śledzie potrawę przyrządza się dość szybko. Podaje się ją posypaną świeżym koperkiem, zieloną cebulą lub natką pietruszki. Śledzie z jabłkiem dobrze komponują się z różnymi rodzajami pieczywa. Serwuje się je w formie sałatki z małymi kawałkami ryby. Często jednak zawija się też w filety śledziowe jabłka i cebulę ze śmietaną, spinając je wykałaczkami i tworząc w tę sposób bardziej ozdobną wersję tego dania. Podając rybę na półmisku, ozdabia się ją plastrami cytryny, krążkami cebuli lub cząstkami jabłka. Tak przyrządzone śledzie bardzo dobrze komponują się też z gotowanym jajkiem. Przygotuj je jako przekąskę na święta lub zjedz na drugie śniadanie. Zobacz, jak przygotować słodko-wytrawne śledzie z jabłkiem. Zapoznaj się z przepisem.