
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
1 łyżeczka
6 sztuk
3 cm
240 mililitrów
60 gramów
60 gramów
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
5 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i potnij na poszczególne części, usuwając jednocześnie lotkę – końcową część skrzydełka. Lotki wykorzystasz potem do przygotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą i przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin. Posiekaj czosnek, zetrzyj na tarce imbir oraz wyciśnij sok z limonki.

Krok 2
Czosnek, imbir, sos sojowy, pastę Gochujang (lub pastę z chili), brązowy cukier, cytrynę, miód, wino, ocet i pieprz doprowadź do wrzenia. Sos gotuj na małym ogniu ok. 5–8 minut do czasu, aż lekko zgęstnieje. Następnie przecedź sos przez sito o drobnych oczkach. Gotowy sos odstaw na bok.

Krok 3
W woku lub na żeliwnej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 170°C. Zamarynowane skrzydełka obtocz w mące ziemniaczanej.

Krok 4
Skrzydełka smaż partiami w głębokim oleju na złoty kolor, często je obracając, do momentu, aż będą chrupiące z zewnątrz i dopieczone w środku. W razie potrzeby możesz je dopiec w piekarniku.

Krok 5
Gotowe skrzydełka zanurz w sosie, a potem obtocz w ziarnach sezamu.


Dobra rada:
Skrzydełka podawaj z posiekaną dymką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone skrzydełka po koreańsku
Azjatycka kuchnia to niekończąca się opowieść — pełna przepisów, pomysłów i zaskakujących potraw. Wystarczy lekko zboczyć ze szlaku curry, sushi oraz tajskiego jedzenia, by trafić do równie interesującej Korei! W tym regionie znajdziemy mistrzów smażenia i grillowania, a wśród nich przepis na smażone skrzydełka po koreańsku, który zdradzamy poniżej. Szkoda wycierać palce w trakcie jedzenia — lepiej palce lizać! Oto niezastąpiony koreański grill!
Dla kogo?
Dla miłośników wszelkich smażonych potraw, grilla oraz rozmaitych odmian skrzydełek.
Na jakie okazje?
Koreański grill świetnie nada się na obiad. W niektórych przypadkach będzie idealnym wyborem na „cheat day”.
Dla urozmaicenia:
Świetnym dodatkiem do skrzydełek po koreańsku będzie grillowana cebulka dymka.