Soczysty kurczak po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

2 sztuki

2 łyżki

80 mililitrów

4 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie rozbij lekko tłuczkiem tak aby miało grubość nie większą niż 2cm.

Krok 2

Pieprz syczuański rozkrusz w moździerzu. Dodaj czosnek, otartą skórkę z cytryny, połowę kolendry oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj wszystko w moździerzu na pastę.

Krok 3

Gotowe piersi z kurczaka zamarynuj w przygotowanej paście i odstaw na co najmniej 20 minut.

Krok 4

Zamarynowane mięso smaż na średnio rozgrzanym ogniu przez ok. 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z ryżem posypane pozostałą posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak po seczuańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak po seczuańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak po seczuańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak po seczuańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak po seczuańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak po seczuańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak po seczuańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak po seczuańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej