Solanka - mięsna zupa - VIDEO
ze wschodu
łatwe
1211 osób zapisało
Składniki
1.2 litra
1 sztuka
4 plastry
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
5 sztuk
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, kiełbasę w plastry i podsmaż w dużym garnku. Jak będą lekko rumiane dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż całość jeszcze chwilę.

Krok 2
Teraz wlej wodę i dodaj kostkę Knorr.

Krok 3
Ogórki pokrój w drobną kostkę, oliwki na plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z kaparami dodaj wszystko do zupy.

Krok 4
Dodaj również przyprawy Knorr i gotuj zupę na małym ogniu przez ok 15 minut.

Krok 5
Na sam koniec dodaj do zupy natkę pietruszki i sok z jednej cytryny.

Krok 6
Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Zupę podawaj z łyżką gęstej kwaśnej śmietany i udekorowaną plasterkiem cytryny oraz natką pietruszki.


Dobra rada:
Zupę możesz również podawać z innym gatunkami mięs jak np. wieprzowiną czy wołowiną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Solanka - mięsna zupa - VIDEO
Solanka to tradycyjna zupa z kuchni wschodniej. Składa się ze składników mięsnych i warzywnych, które łącząc swoje możliwości, nadają zupie niepowtarzalny smak. Warto przygotować przepis na tę apetyczną mięsną zupę i poznać jej smak.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zup z mięsnym dodatkiem, którzy są otwarci na nowe przepisy pochodzące z różnych stron świata. Solanka nikogo nie rozczaruje!
Na jaką okazję?
Solanka, czyli mięsna zupa ze wschodu, to smaczny obiad na każdy dzień. Mimo dużej ilości składników jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Czy wiesz, że?
Solanka to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Gotuje się ją na mięsnym lub rybnym wywarze.
Dla urozmaicenia
Zamiast boczku i kiełbasy możesz dodać do zupy wołowinę lub wieprzowinę. Tylko od Ciebie zależy, jakie mięso wybierzesz.