Sos z boczniaków - do mięsa, grzybowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Sos grzybowy z boczniaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby.

Sos grzybowy z boczniaka - Krok 1

Krok 2

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Gotowy sos zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Sos grzybowy z boczniaka - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos grzybowy z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos grzybowy z boczniakaSos grzybowy z boczniaka

Sos grzybowy z boczniaka to dodatek, który nada zdecydowanego smaku Twoim ulubionym daniom. Polane nim gołąbki, kopytka czy kluski śląskie będą naprawdę pyszne i wyraziste. Przyda się też do pieczeni, ziemniaczanego purée czy delikatnych kotletów warzywnych. Przyrządzisz go, zaczynając od podsmażenia na tłuszczu cebuli i pokrojonych boczniaków. Następnie zdejmij grzyby z ognia i dolej do nich wodę oraz dodaj esencję do sosu. Gotuj te składniki przez chwilę i na koniec zapraw wywar śmietaną. Jeśli wolisz gładkie, aksamitne sosy, zmiksuj sos grzybowy z boczniaka blenderem. Będzie jednak bardzo smaczny również z wyraźnymi kawałkami grzybów. Wzmocnisz jego smak, dodając do niego kilka kropel sosu sojowego. Dzięki temu całość zyska nieco orientalny charakter. Możesz też posypać go tuż przed podaniem świeżymi ziołami – sprawdzi się posiekana natka pietruszki, kolendra lub rozmaryn. Szukasz propozycji na wyraziste uzupełnienie planowanej potrawy? Wypróbuj przepis na kremowy sos grzybowy z boczniaka.