Sos maślany – przepis do warzyw, kurczaka i ryb | Przepisy.pl pixel

Sos maślany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z gotującą się wodą ustaw rondelek, wlej do niego 2 łyżki przegotowanej wody, dodaj sól, 4 żółtka i ubijaj

Sos maślany - Krok 1

Krok 2

Gdy żółtka zgęstnieją dodawaj stopniowo masła i dalej ubijaj na parze.

Sos maślany - Krok 2

Krok 3

Dodaj sok z cytryny, ubij. Nie dopuść do zagotowania sosu. W przypadku gdyby się zważył, dodaj 1 łyżkę zimnej wody i ubij ponownie. Sos podawaj do ryby, szparagów lub sałaty.

Sos maślany - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 18.04.2023

    Bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos maślanySos maślany

Spróbuj naszej receptury na sos maślany, a przekonasz się, że nie ma lepszego dodatku do ulubionego mięsa czy ziemniaków. Walory tego specjału można wymieniać godzinami, ponieważ jest on wyjątkowo kremowy, aromatyczny i smaczny. Nie masz na co czekać, sosu maślanego trzeba po prostu spróbować!

Dla kogo?

Jeżeli lubisz dania o delikatnym smaku i idealnej konsystencji, to sos maślano śmietanowy będzie strzałem w dziesiątkę! Wystarczy dodać kilka łyżeczek tego specjału, by urozmaicić smak ulubionych potraw i całkowicie zmienić ich smak, oczywiście na lepsze. Skusisz się? Mamy nadzieję, że tak!

Na jaką okazję?

Wykorzystaj sos maślany przepis, gdy tylko najdzie Cię ochota. Codzienny obiad, przyjęcie w gronie bliskich, impreza ze znajomymi – każda z tych okazji jest dobra, by zaserwować nasz specjał. Przekonaj się o tym, że sos z masła zawsze smakuje tak samo dobrze!

Czy wiesz, że?

Zaledwie pół godziny dzieli Cię od spróbowania sosu maślanego. Z przygotowaniem tego specjału poradzi sobie każdy, nawet kulinarny nowicjusz! Potrzebujesz jedynie 4 składników: masła, żółtek, soku z cytryny oraz soli, dzięki którym zaserwujesz sos maślany do kurczaka i innych dań. 

Dla urozmaicenia:

Wiesz już, że przygotowanie sosu maślanego to banalne zadanie! Stosuj się do naszych wskazówek, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Później przemyśl, z czym podasz sos. Mogą być to warzywa, mięsa, ryż, kasza, ziemniaki. Co ciekawe, sos maślany do ryby to równie trafne połączenie. Wybierz ulubione kompozycje i ciesz się najlepszym smakiem!