
Składniki
5 łyżek
400 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu aldente. Wodę od gotowania makaronu zostawiam około 400 ml.
Krok 2
Kotleciki sojowe przekładam do garnka, zalewam litrem wody gorącej, dodaję jedną kostkę Knorr bulion warzywny. Odstawiam na 10 minut do napęcznienia. Odcedzam i mocno odciskam z wody. Następnie kroję w kostkę.
Krok 3
Cebulę i czosnek obieram, drobno kroję i przesmażam na oleju. Marchewkę obieram i kroję w pół talarki cienkie. Do cebuli dodaję paprykę pokrojoną, marchewkę, kotleciki sojowe kostkę, tofu rozduszone widelcem i dalej przesmażam. Dodaję koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy i część wody od makaronu, dwie kostki Knorr bulion warzywny. Całość smażę na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiam papryką wędzoną, pieprzem, ziołami. Sos podaję z makaronem. Opcjonalnie oliwki, pomidorki. W zależności od gęstości sosu dolewam jeszcze wodę od makaronu jeżeli jest potrzeba.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej