Stek z pieczonym topinamburem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z pieczonym topinamburem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik na 185 stopni. Wyszoruj dokładnie karczochy i przekrój na pół. Podobnie przygotuj pieczarki. Cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek w plasterki.

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym ułóż topinambura, cebulę i czosnek. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i rozmarynem Knorr i piecz przez 20 minut.

Krok 3

W tym czasie steki wołowe skrop pozostałym olejem i posyp przyprawą do Grilla Knorr.

Krok 4

Obsmaż mięsa na patelni. Jak warzywa się upieką dodaj mięso i piecz wszystko razem jeszcze 10 minut.

Krok 5

Po upieczeniu połóż warzywa na talerzu i skrop je powstałym podczas pieczenia sosem. Mięso pokrój w paski i ułóż na warzywach. Od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Powstały podczas pieczenia sos możesz przelać do garnuszka, dodać pół szklanki śmietany i gotować ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dzięki temu twoje danie będzie jeszcze bardzie aromatyczne i smaczne. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z pieczonym topinamburem Stek z pieczonym topinamburem

Zainteresowanie kuchnią i odkrywanie nieznanych produktów jest wciąż na topie. Co chwilę słyszymy o nowych składnikach, które zrewolucjonizowały kulinaria. W tym cały urok gotowania, aby znane receptury urozmaicić o pomysłowe dodatki. Jednym z przepisów, który powinieneś mieć na uwadze, jest stek pieczony z topinamburem. Wypróbuj sam – ten zapach nie da o sobie zapomnieć na długo!

Dla kogo?

Stek pieczony z topinamburem to danie dla wszystkich osób, które lubią konkretne dania. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Jeśli nadszedł weekend i zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich najbliższych, zaserwuj im stek pieczony z topinamburem.

Czy wiesz, że?

Topinambur znany także jako słonecznik bulwiasty to nic innego jak bulwa, z wyglądu przypominająca karczochy lub orzechy. Produkt świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy innych warzyw.

Dla urozmaicenia:

Powstały podczas pieczenia sos możesz przelać do garnuszka, dodać pół szklanki śmietany i gotować około 5 minut, aż zgęstnieje. Dzięki temu twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.