Świderki w pomidorach z szynką szwardzwaldzką i parmezanem
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
400 gramów
6 sztuk
4 sztuki
4 sztuki
100 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
80 gramów
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Pomidory (bez skóry i miąższu), szlotki pokroić w kosteczkę. Szynkę pokrolić w paseczki.
Krok 2
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, usmażyć na chrupiąco paseczki szynki, wyjąć i odłożyć. Do pozostałego tłuszczu dodać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć szlotkii wyciśnięty czosnek, następnie dodać pomidory, bulion (przygotowany z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i wrzątku), dusić ok 7 minut. Do pomidorów dodać makaron, oliwki, kiełki, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać.
Krok 3
Do miseczek nałożyć makaron, na góre kilka paseczków szynki, posypać parmezanem i zieleniną - danie gotowe :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej