Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 litry

1 szczypta

400 gramów

1 szczypta

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj przez 8 minut.

Krok 2

Pieczarki obierz i dokładnie opłucz. Następnie pokrój w paski i smaż przez 10 minut na 2 łyżkach oleju roślinnego. Dodaj pokrojony w krążki por i smaż razem jeszcze przez 5 minut.

Krok 3

Do pieczarek i pora dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr - pietruszka, pieprz mielony, lubczyk suszony oraz posiekany koperek.

Krok 4

Całość zalej jogurtem i energicznie mieszaj cały czas podgrzewając.

Krok 5

Na talerzu wyłóż makaron, kilka różyczek brokuła i polej wierzch sosem pieczarkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki z brokułami i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej