
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sparz pomidory do szakszuki z piekarnika. W tym celu wytnij z nich szypułkę, a spód warzywa delikatnie natnij na krzyż. Pomidory umieść na ok. 10 sekund we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Usuń skórkę, która powinna już ładnie odchodzić i przekrój je na pół. Pozostały miąższ pomidorowy pokrój w kosteczkę. W taką samą kosteczkę na desce do krojenia pokrój cebulę dymkę i paprykę. Przygotuj też pozostałe składniki – posiekaj szczypior, czosnek, chili i kolendrę.

Krok 2
Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Kiedy lekko się zarumieni, dodaj papryczkę chili, cebulę i paprykę, a następnie posyp całość Przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Smaż wszystko razem dłuższą chwilę. W kolejnym etapie dodaj pomidory, kolendrę, słodką paprykę, szczypior i kmin rzymski. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podsmażaj kilka dodatkowych minut, żeby smaki się połączyły. Na koniec dopraw danie szakszuka szczyptą soli.

Krok 3
Szakszuka z papryką i pomidorami jest już prawie gotowa. Podsmażone składniki rozłóż do małych naczynek żaroodpornych. Do każdego naczynia wbij kurze jajko. Miseczki wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe!


Dobra rada:
Szakszuka z pomidorami i papryką to danie, które można przygotować również na patelni. Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. W powstałe dołki wbij jajka, przykryj pokrywką i podgrzewaj do ścięcia się białek. Podawaj z grzankami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szakszuka
Szakszuka z piekarnika to danie o intrygującej nazwie, które jest charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Najkrócej można opisać je jako jajka w warzywnym sosie. Słowa jednak nie oddają w pełni uroku szakszuki, który obejmuje zachęcający wygląd dania, ale też jego wyborny smak. Wypróbuj przepis na szakszukę z piekarnika, a przekonasz się, że często będziesz do niego wracać.
Dla kogo?
Szakszuka z papryką i pomidorami jest dużo bardziej efektowna niż popularne omlety czy jajecznice. Przepis na szakszukę wpadnie w oko każdemu szefowi kuchni, który prezencję dań ceni tak samo, jak ich niebanalny smak.
Na jaką okazję?
Kiedy najlepiej wykorzystać przepis na szakszukę? Wolne weekendowe dni to wystarczający pretekst, by przygotować śniadanie na bogato. Na co dzień nie zawsze wystarcza na to czasu. Szakszuka w piekarniku jest jak najbardziej wskazana.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania szakszuki, warzywną bazę potrawy możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Następnego dnia wystarczy lekko ją podgrzać, wbić jaja i wstawić do piekarnika. Skróci to czas porannego gotowania. Możesz także wykorzystać pomidory krojone z puszki. Jeśli więc chcesz zjeść śniadanie „na bogato” w zabiegany poranek, jest to jak najbardziej możliwe. Przepis na szakszukę przygotuj dzień wcześniej.
Dla urozmaicenia:
Jak smakuje szakszuka? Przepis w formie bezmięsnej z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Jeśli zależy Ci na mięsnym dodatku w swojej szakszuce z piekarnika, użyj pokrojonej w kostkę wiejskiej kiełbasy lub wędzonego boczku.