Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

20 sztuk

15 sztuk

4 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki suszone zawiń w boczek. Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw, aby ostygły. Po tym czasie obierz.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 1

Krok 2

Bataty obierz pokrój w kostkę około 1,5x1.5 centymetra. Polędwicę pokrój nieco grubiej, w kostkę 2x2 cm. Przygotuj marynatę mieszając w misce olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Zamarynuj w niej pokrojone mięso.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 2

Krok 3

Na patyki do szaszłyków nadziewaj po kolei przekrojone na pół cebulki, bataty, śliwkę z boczkiem, mięso. Czynność powtórz, tak aby na patyku znalazły się po trzy kawałki każdego składnika.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach przez około 20, do 40 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

9

Opinie o przepisie

  • Ula Struska

    Ula Struska , 27.05.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda , 27.05.2016

    A czy ktoś ma pomysł na szaszłyki bez mięsa. Chcecie być Amerykanami ,otyli i ociężaliy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ad MentalCat

    Ad MentalCat , 27.05.2016

    Mój sprawdzony przepis: cebula, pierś z kurczaka, papryka czerwona, pieczarka, ogórek kiszony i dalej w kolejności. Całość posypana mielona słodka papryką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Patrzałek

    Jadwiga Patrzałek , 27.05.2016

    KRYSIACZKU CHĘTNIE BYM DAŁA WKŁAD NA GRI8LLA ALE NIE CHCE MNIE NIKT ZAPROSIĆ POZDRAWIAM WAS

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Rączkowski

    Bogumił Rączkowski , 27.05.2016

    Widac ze moja kochana siostrzenica zainteresowana jest kakretnymi daniami mięsnymi z różną, smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gajewska

    Anna Gajewska , 27.05.2016

    Ja wiem, że z polędwicy wołowej pyszne, ale jaka cena?! Dla dwóch mężczyzn może by starczyło, a co z resztą towarzystwa?!Chyba kiełbaski grillowe- sam tłuszcz i buda z psem zmielona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Mikulicz

    Zbigniew Mikulicz , 27.05.2016

    spróbuje wyglądają ciekawie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 27.05.2016

    prima

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Galka

    Henryk Galka , 27.05.2016

    Takie ,,tanie" posiłki to tylko serwuje Makłowicz.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami

Jeśli szukasz inspiracji na kolorowy i apetyczny posiłek z grilla, przygotuj szaszłyki z polędwicy wołowej ze śliwkami. Polędwica dobrze nadaje się do dań z rusztu, odpowiednio upieczona staje się miękka i równocześnie nie traci swojej soczystości. Wybierając ją, zwróć uwagę na to, aby mięso było świeże, miało odpowiedni kolor oraz zapach. Jako dodatków użyj suszonych śliwek, które świetnie komponują się z plasterkami boczku, oraz cebulę szalotkę. Wybierz małe cebulki – nabite w całości na szaszłyk lepiej się prezentują i nie będą się rozpadać podczas grillowania. W tym daniu warto sięgnąć także po bataty. Te słodkie ziemniaki nadają się do przygotowania na wiele sposobów – dobrze smakują ugotowane, smażone lub w formie purée. Dodane do szaszłyków nadadzą im charakterystycznego słodkiego posmaku, który doskonale zrównoważy pikantną marynatę na bazie musztardy sarepskiej. Wszystkie składniki nabij naprzemiennie na patyczki i grilluj przez kilkadziesiąt minut. Podawaj z sałatką i łagodnym dipem.