
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i małą cebulkę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Zestaw z ognia.
Krok 2
Dodaj mielone mięso, dopraw do smaku i zagnieć na jednolitą masę dodając surowe jajko. Owijaj wokół szpadek lub patyczków szaszłykowych dociskając.
Krok 3
Dużą cebulę pokrój w krążki, dodaj posiekane w kostkę pomidory i ogórka. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Z octu, soku z cytryny i oleju zrób sos. Dopraw do smaku, dodając listki pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę zalej sosem i dopraw jeszcze pieprzem i solą. Udekoruj miętą.
Krok 5
Szaszłyki opiekaj na grillu do uzyskania złocistego koloru. Podawaj z sałatką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej