Szaszłyki z sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z sałatką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i wstaw na około 30 minut do lodówki.

Szaszłyki z sałatką - Krok 1

Krok 2

Pomidory, sałatę i pieczarki oczyść. Pomidory i pieczarki pokrój, sałatę porwij na mniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa włóż do salaterki i lekko wymieszaj.

Szaszłyki z sałatką - Krok 2

Krok 3

Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso. Szaszłyki usmaż na małym ogniu ze wszystkich stron.

Szaszłyki z sałatką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim warzywa.

Szaszłyki z sałatką - Krok 4

Krok 5

Rozłóż sałatkę na talerzu, ułóż na niej szaszłyki i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj ze stostowaną bagietką.

Szaszłyki z sałatką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z sałatkąSzaszłyki z sałatką

Szaszłyki z filetów drobiowych z sałatką to łatwy przepis na szybkie danie z grilla. Wykorzystaj do ich przygotowania mięso z indyka lub kurczaka – oba rodzaje smakują podobnie i są szybkie w przygotowaniu. Rozpocznij od pokrojenia mięsa na kawałki, skropienia oliwą i oprószenia przyprawą, a potem odłóż porcje do lodówki na około pół godziny, dzięki czemu przesiąkną jej smakiem. Czas ten wykorzystaj na przyrządzenie sałatki – wspaniale komponującej się z szaszłykami. Użyj świeżych pomidorów, pieczarek oraz sałaty. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe, które możesz w całości dodawać do reszty składników. Dokładnie odsącz kukurydzę, która nada całości słodkiego smaku, i wszystko razem wymieszaj. Przygotuj również sos sałatkowy w greckim stylu – sprawi on, że sałatka będzie soczysta i bardziej wyrazista. Usmażone na złocisty kolor szaszłyki układaj na wyłożonej na talerzu sałatce, razem z kawałkami bagietki. Równie dobrze smakują podane od razu po usmażeniu, jak i w formie przekąski na zimno.