Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)
łatwe
350 osób zapisało

Składniki
600 gramów
100 gramów
3 sztuki
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
100 mililitrów
200 mililitrów
sos miodowy:
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i żył, a następnie rozklep na cienkie płaty.

Krok 2
Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Przyprawa wymieszana z jajkami równomiernie rozprowadzi się na kotlety podbijając ich smak.

Krok 3
Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące. Następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej pomieszanej z czerstwą bułką pokrojoną w kostkę.

Krok 4
Na rozgrzany na patelni tłuszcz do smażenia. wyłóż kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Na koniec kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Krok 5
W misce połącz musztardę z miodem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny oraz z posiekanym koperkiem.


Dobra rada:
Gotowe kotlety smaż na Ramie „Smaż jak szef kuchni”. Nabiorą wtedy maślanego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)
Sznycel w sosie miodowym (tzw. ministerski) to dobra alternatywa dla klasycznego schabowego. Przyrządź go z mięsa z szynki wieprzowej – będzie delikatniejszy. Sprawdzi się również cielęcina. Mięso podziel na kawałki i dokładnie rozbij. Jajka połącz z mlekiem i przyprawą do mięsa. Kotlety obtaczaj w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej. Dodaj do niej czerstwą bułkę pokrojoną w drobną kostkę – dzięki temu panierka będzie bardziej wyrazista i chrupka. Spróbuj wykorzystać bułkę typu panko. To panierka stosowana do potraw japońskich. Ma duże, wyraziste płatki i pozostaje chrupiąca dłużej niż klasyczna bułka tarta. Kotlety smaż, aż zyskają złocisty kolor. Podawaj je z sosem miodowym, który przyrządzisz, łącząc ze sobą miód, musztardę dijon, sok z cytryny oraz koperek. Do przygotowania sosu sprawdzi się właściwie każdy rodzaj miodu. Podawaj go w niewielkich, pojedynczych miseczkach, tak by każdy mógł nałożyć sobie porcję według uznania. Do sznycla w sosie pasuje dodatek ziemniaków i surówki np. z białej kapusty. Spróbuj!