Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
101 osób zapisało

Składniki
120 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
120 gramów
70 gramów
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
150 gramów
75 gramów
25 gramów
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 500 ml wody z kostką Knorr. W takim bulionie ugotuj soczewicę do miękkości.
Krok 2
Rozmroź szpinak, odciśnij nadmiar wody i przełóż do kielicha blendera. Zmiksuj dokładnie z mlekiem.
Krok 3
Do mieszanki mleka i szpinaku dodaj jaja, dwie łyżki oleju oraz mąkę. Wymieszaj aż powstanie klasyczne ciasto naleśnikowe. Następnie smaż naleśniki najlepiej na nieprzywierającej patelni.
Krok 4
Teraz przygotuj salsę. Oberwij listki natki pietruszki i bazylii i posiekaj je. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Kapary posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 5
Pomieszaj wszystko z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 6
Umyj świeży szpinak. Rozkrusz ser feta. Posiekaj lekko orzechy. Usmażone naleśniki posyp soczewicą, listkami szpinaku, serem feta i orzechami. Podawaj z salsą verde.

Dobra rada:
Do salsy możesz dodać dowolne zioła i np. szczyptę chili.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde
Potrawie kojarzonej z barami mlecznymi postanowiliśmy zafundować wyjątkowo smaczną metamorfozę. Chwilowo żegnamy standardowe receptury z twarogiem i dżemem. Wytrawne naleśniki szpinakowe z warzywami i wyrazistą fetą doskonale współgrają z zielonym sosem, tworząc mistrzowską kompozycję.
Dla kogo?
Dania mączne takie jak naleśniki ze szpinakiem i soczewicą mają to do siebie, że są niezwykle uniwersalne i trudno trafić na osobę, która za nimi nie przepada. Jednocześnie dają szerokie pole do improwizacji. W kuchni lubicie poszaleć? Droga wolna!
Na jaką okazję?
Od teraz z podniesionym czołem będziecie serwować naleśniki ze szpinakiem i serem feta podczas ważnych uroczystości. Ich kolorowy wygląd przypomni o wakacyjnych miesiącach nawet w środku zimy.
Czy wiesz, że?
Naleśniki pod różnymi postaciami są obecne w kulinariach większości krajów świata. Pierwsze europejskie receptury powstawały prawdopodobnie już w IV w.p.n.e. w starożytnej Grecji.
Dla urozmaicenia:
Zamiast świeżych liści szpinaku w przepisie na naleśniki szpinakowe można użyć jarmużu.