Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

120 gramów

70 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

150 gramów

75 gramów

25 gramów

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody z kostką Knorr. W takim bulionie ugotuj soczewicę do miękkości.

Krok 2

Rozmroź szpinak, odciśnij nadmiar wody i przełóż do kielicha blendera. Zmiksuj dokładnie z mlekiem.

Krok 3

Do mieszanki mleka i szpinaku dodaj jaja, dwie łyżki oleju oraz mąkę. Wymieszaj aż powstanie klasyczne ciasto naleśnikowe. Następnie smaż naleśniki najlepiej na nieprzywierającej patelni.

Krok 4

Teraz przygotuj salsę. Oberwij listki natki pietruszki i bazylii i posiekaj je. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Kapary posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 5

Pomieszaj wszystko z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 6

Umyj świeży szpinak. Rozkrusz ser feta. Posiekaj lekko orzechy. Usmażone naleśniki posyp soczewicą, listkami szpinaku, serem feta i orzechami. Podawaj z salsą verde.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do salsy możesz dodać dowolne zioła i np. szczyptę chili.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verdeSzpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde

Potrawie kojarzonej z barami mlecznymi postanowiliśmy zafundować wyjątkowo smaczną metamorfozę. Chwilowo żegnamy standardowe receptury z twarogiem i dżemem. Wytrawne naleśniki szpinakowe z warzywami i wyrazistą fetą doskonale współgrają z zielonym sosem, tworząc mistrzowską kompozycję.

Dla kogo?

Dania mączne takie jak naleśniki ze szpinakiem i soczewicą mają to do siebie, że są niezwykle uniwersalne i trudno trafić na osobę, która za nimi nie przepada. Jednocześnie dają szerokie pole do improwizacji. W kuchni lubicie poszaleć? Droga wolna!

Na jaką okazję?

Od teraz z podniesionym czołem będziecie serwować naleśniki ze szpinakiem i serem feta podczas ważnych uroczystości. Ich kolorowy wygląd przypomni o wakacyjnych miesiącach nawet w środku zimy.

Czy wiesz, że?

Naleśniki pod różnymi postaciami są obecne w kulinariach większości krajów świata. Pierwsze europejskie receptury powstawały prawdopodobnie już w IV w.p.n.e. w starożytnej Grecji.

Dla urozmaicenia:

Zamiast świeżych liści szpinaku w przepisie na naleśniki szpinakowe można użyć jarmużu.