
Składniki
200 gramów
2 sztuki
5 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.
Krok 2
Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
Krok 3
W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej