Tarta szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta szpinakowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

null

2 opakowania

1 sztuka

2 szklanki

null

2 sztuki

3 sztuki

150 gramów

null

null

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski, twarde masło pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wszystko ugnieć, aż powstanie kula. Zawiń ją w folię aluminiową i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 2

Czosnek posiekaj. Rozmroź szpinak.

Krok 3

Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na oleju, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek.

Krok 4

Śmietanę utrzyj z jajkami, dodaj przyprawy. Wszystkie składniki połącz. Ciasto wyjmij z lodówki i włóż do okrągłej formy.

Krok 5

Szpinak połącz ze śmietaną, jajkami i pozostałymi składnikami i wlej na ciasto, pamiętaj o ulepieniu brzegu. Masa szpinakowa będzie bardzo "lejąca", ale pod wpływem temperatury zastyga.

Krok 6

Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sandacz w prawdziwkach
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej