Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
6 szklanek
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 szklanka
0.8 kilograma
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso włożyć do wrzącej wody zagotowanej z kostkami bulionowymi ( chodzi o to by pory w mięsie sie zamknęły i ugotowane pozostało soczyste ).Gotować aż mięso będzie miękkie ( ok. 1.5 godziny na małym gazie ).
Krok 2
Korniszony pokroić w drobną kostkę .W garnuszku rozgrzać masło i smażyć na nim korniszony ( odrobinę zostawić do dekoracji).Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania i śmietanką . Gotować 10 minut. Zasypać zasmażka błyskawiczną . Doprawić do smaku cukrem.
Krok 3
Wyjąć mięso i pokroić w plastry .Podawać z ziemniakami puree oblane sosem i posypane resztą pokrojonych korniszonów.
Krok 4
Resztę wywaru wykorzystać na zrobienie zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej