
Składniki
1 kilogram
30 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
1 szklanka
4 sztuki
2 sztuki
6 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
3 sztuki
0.5 pęczka
2 łyżeczki
50 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaczki dokładnie wypłucz. Następnie zalej wodą i gotuj około 2 godzin. Następnie zlej całą wodę, zalej ponownie świeżą, zimną wodą i gotuj kolejną godzinę.

Krok 2
W drugim garnku ugotuj rosół. Włoszczyznę i mięso wołowe zalej wodą, około 2 litrami. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

Krok 3
Dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli rosół wołowy przez około 1 godzinę.

Krok 4
Wyjmij miękkie mięso i warzywa, następnie pokrój w paski. Wraz z odcedzonymi flaczkami dodaj wszystko do rosołu.

Krok 5
Zupę dopraw papryką słodką i ostrą, koncentratem pomidorowym, gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem.

Krok 6
Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Utrzyj starannie z masłem i dodaj do flaków. Gotuj jeszcze około 10-15 minut. Podawaj posypane posiekaną natką z pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Flaczki wołowe
Proponowane w tym przepisie flaki wołowe to dobra inspiracja na danie dla miłośników mięsnych smaków. To potrawa, która sprawdzi się jako domowy obiad, można ją jednak podawać również na uroczystych imprezach, takich jak wesela, chrzciny czy inne ważne spotkania rodzinne. Podstawą dania jest kawałek mięsa wołowego – na przykład szpondra, czyli mięsa pozyskiwanego od krów i cenionego ze względu na swoją delikatność – oraz świeża włoszczyzna. W oddzielnym garnku należy dokładnie wypłukać, a następnie zagotować flaki. Warto jednocześnie przyrządzić rosół z pozostałych – wymienionych w przepisie – składników. Dopiero po uzyskaniu odpowiedniej miękkości mięsa i warzyw wszystko można połączyć w całość oraz doprawić według uznania: słodką i ostrą papryką, koncentratem pomidorowym, gałką muszkatołową, majerankiem, imbirem i czosnkiem. To ważne, aby przyprawy dodawać do gotowej już potrawy – dzięki temu jej finalny smak będzie intensywniejszy. Jeśli zależy Ci na tym, by zupa była gęstsza, warto dodać do niej namoczoną w mleku i utartą z tłuszczem bułkę. Sprawdź, jak w kilku krokach przyrządzić smaczne flaki wołowe.