Juszka wigilijna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Juszka wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2000 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, rybę oczyść i włóż do garnka.

Juszka wigilijna - Krok 1

Krok 2

Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pół godziny, ostudź.

Juszka wigilijna - Krok 2

Krok 3

Przecedź i rozdrobnij mięso rybie. Ugotowaną i przestudzoną marchew z wywaru posiekaj i znów dodaj do wywaru, zagotuj.

Juszka wigilijna - Krok 3

Krok 4

Dodaj posiekany koperek, ewentualnie dopraw do smaku, podawaj z ziemniakami.

Juszka wigilijna - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zalewajka I
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Juszka wigilijnaJuszka wigilijna

Dla tych, którzy mogą nie wiedzieć, przyda się pewnie krótkie wytłumaczenie – juszka jest popularną ukraińską zupą, która często pojawia się także na polskich stołach, zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować juszkę wigilijną. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest ryba lub tylko sama rybia głowa, z której należy usunąć oczy i skrzela. Dobrze, jeśli będzie to karp, ale sprawdzą się także inne ryby słodkowodne, czyli np. karaś, lin lub leszcz. Wywar do zupy gotuje się z warzyw, takich jak: cebula, seler i marchewka oraz przyprawia liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Pod koniec gotowania do garnka z zupą wsyp także posiekany koperek. Aby nadać potrawie jeszcze bardziej wigilijny i wykwintny charakter, dodaj do niej suszone prawdziwki, wcześniej namoczone, podgotowane i pokrojone w paski. Juszkę podawaj na gorąco z dodatkiem pokrojonych w grubą kostkę, ugotowanych ziemniaków. Wypróbuj nasz przepis na tę oryginalną, świąteczną potrawę.