Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem
średnie
653 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż chwilę razem.

Krok 2
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, całość zagotuj. Sos dopraw do smaku pieprzem, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

Krok 3
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i odstaw na 15 minut, aby przestygł. Po tym czasie dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj.

Krok 4
Piekarnik nagrzej do 175° C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Używając długiego widelca formuj niewielkie gniazdka z makaronu, zakręcając je na blasze. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 8-10 minut. Podawaj jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs, np. kurczaka lub wieprzowiny.


Dobra rada:
Jeśli zdecydujesz, że „gniazdka” mają być daniem głównym, możesz dodać do sosu mięso z kurczaka lub łososia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem to oryginalny sposób na podanie makaronu. Zamiast serwować go zwyczajnie, tuż po ugotowaniu, zapiecz go. Zacznij jednak od przygotowania gęstego i aromatycznego sosu. Świeże kurki (poza sezonem wykorzystaj mrożone lub zastąp je pieczarkami) oczyść i podsmaż razem z cebulą, a następnie dodaj sos na bazie śmietany. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dopraw go pieprzem, ale pamiętaj, że dodatek oscypka także go wzmocni. Kiedy sos zgęstnieje, wymieszaj go z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Ważne, żeby makaron stawiał delikatny opór przy gryzieniu, ponieważ zmięknie jeszcze pod wpływem ciepłego sosu. Odłóż całość na chwilę, dodaj starty oscypek i przy pomocy długiego widelca, zwijaj makaronowe gniazdka. Zapiecz je. Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem będą stanowiły ciekawy dodatek do mięs albo samodzielne danie. Będzie pasowała do nich sałatka z roszponki albo miks sałat z sosem winegret. Który sposób podania wybierzesz?