Zapiekanka warzywna z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka warzywna z makaronem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

2 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

150 gramów

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj, odcedź i włóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zarumień na maśle i dodaj do makaronu.

Krok 3

Warzywa obierz. Marchew pokrój w plastry, por na 2 centymetrowe kawałki. Ułóż wraz z brukselką na makaronie.

Krok 4

Mleko dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, imbirem, solą, pieprzem i natką pietruszki.

Krok 5

Wymieszaj z jajkiem i wlej do makaronu. Posyp startym serem.

Krok 6

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka warzywna z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka warzywna z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka warzywna z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka warzywna z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka warzywna z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka warzywna z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka warzywna z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka warzywna z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej