Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - prosta | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
1175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1074 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 gramów

50 gramów

100 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść całość w żaroodpornym naczyniu. Posyp z wierzchu startym serem i nakryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 40 minut.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój grzyby w ćwiartki, mięso w nieduże kawałki, ziemniaki i cebulę w plastry.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr z wodą i śmietaną, wymieszaj z szpinakiem.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zrumienił.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

4

Opinie o przepisie

  • SkarbeK1820

    SkarbeK1820 , 30.04.2021

    Ziemniaki nie dawać surowe a podgotowane lub nawet ugotowane!! Zapiekankę robiłam z mięsem podsmazonym a ziemniaki surowe. Zamiast piec 40min ziemniaki wciąż surowe i musiałam piec 1,5godz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • piotr czechow

    piotr czechow , 02.03.2020

    przepis bardzo słabo objaśniony kolejność czynności niewłaściwa, a ziemniaki warto napisać że wcześniej obgotowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Łukasz Sier

    Justyna Łukasz Sier , 13.04.2017

    Niebo w gębie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Skudło

    Ada Skudło , 25.02.2016

    czy ziemniaki mają być twardawe ? bo wszystko si pychota ale ziemniaki jakies takie twarde ale zjadliwe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiemZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Poszukujesz przepisu na danie obiadowe z mięsem i warzywami? Dobrym sposobem będzie przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki ze szpinakiem, w której znajdzie się także mięso z kurczaka oraz ser. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest pokrojenie w grube plastry obranych ziemniaków oraz cebuli. Mięso z piersi kurczaka podziel na nieduże kawałki, a pieczarki posiekaj na ćwiartki. Wszystkie składniki połączy ze sobą błyskawiczny sos serowy, który nada całości kremowej konsystencji. Rozpuść go w wodzie, dodaj kwaśną śmietanę, a następnie wymieszaj ze szpinakiem – sprawdzi się zarówno ten mrożony, jak i jego świeże liście. Na koniec połącz szpinakowy sos z warzywami oraz kurczakiem i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj twardy ser żółty, np. ementaler i posyp nim wierzch zapiekanki. Przed wstawieniem do piekarnika przykryj naczynie folią aluminiową, aby zapiekanka nie przesuszyła się podczas pieczenia. Gotowe danie serwuj na ciepło. Sprawdź, jakie to łatwe.