Zapiekany kalafior przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kalafior

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 6

Gotowym sosem polej warzywa. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem oprósz potrawę curry.

Krok 1

Kalafiora oczyść, opłucz i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Do bulionu włóż kalafiora, gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Dwie szklanki wywaru przecedź i zachowaj.

Krok 3

Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem, po czym przełóż do niej kalafiora i sparzony groszek.

Krok 4

2 łyżki mleka odłóż, a resztę wraz z bulionem zagotuj. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku curry, gałką muszkatołową i odrobiną soli, a rondel zdejmij z ognia.

Krok 5

Żółtka wymieszaj z odłożonym mlekiem, wlej do sosu i ponownie wymieszaj, nie gotuj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej