
Składniki
1.5 kilograma
1 łyżka
100 mililitrów
1 opakowanie
200 mililitrów
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
10 gramów
20 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, po jednej, dwie lub trzy kości, w zależności od tego, jakie chcesz mieć porcje. Oprósz Przyprawą do grilla Knorr, aby Twoje mięso zamarynowało się dokładnie w mieszance ziół i przypraw. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie żeberka ułóż na blasze z piekarnika, przykryj folią aluminiową i wstaw na 2h do nagrzanego do 160*C piekarnika.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj glazurę: w garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż go, aż ulegnie karmelizacji.

Krok 3
Następnie dodaj wtedy ocet jabłkowy, roztarte ziarna kolendry oraz kmin rzymski, sok pomarańczowy, starty imbir i ketchup, a także sos sojowy. Wszystko razem gotuj około 5 minut, aż glazura będzie gęsta. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę kolendry.

Krok 4
Do tak przygotowanej marynaty przełóż gorące żeberka i odstaw na bok, najlepiej na 12 godzin.

Krok 5
Żeberka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, najlepiej na aluminiowych tackach, aż marynata zacznie ulegać karmelizacji. W tym samym czasie z grilluj cząstki pomarańczy i limonki, podawaj razem z żebrami.


Dobra rada:
Żebra po zamarynowaniu w przyprawie można grillować na wolnym grillu w blaszce zawinięte w folię aluminiową. Żebra w takim przypadku grillujemy do miękkości. W tym przepisie najlepiej użyć szerokich żeber z boczku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w glazurze
Wykorzystaj sezon na grilla i przygotuj aromatyczne i pełne smaku żeberka w glazurze. Podane z odpowiednimi dodatkami stworzą wspaniałą kompozycję, idealną na obiad. Mięso będzie aromatyczne, jeśli wcześniej je zamarynujesz. Wykorzystaj do tego uniwersalną przyprawę do grilla skomponowaną z dwunastu ziół – żeberka posmaruj marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, a następnie upiecz. Dzięki temu będą odpowiednio kruche i jeszcze bardziej soczyste. W międzyczasie przyrządź glazurę na bazie oliwy z oliwek oraz cukru (pamiętaj, żeby podczas karmelizacji się nie przypalił). Jego słodki smak doskonale przełamie dodatek zeszklonej cebuli i czosnku. Niezbędny będzie również ocet jabłkowy – możesz zastąpić go innym rodzajem, np. winnym. Dzięki dorzuceniu ziaren kolendry, kminu rzymskiego oraz startego imbiru, mieszanka uzyska jeszcze bardziej intensywny aromat. Odpowiednią konsystencję zapewni jej z kolei ketchup i sos sojowy. Przełóż do niej mięso i odstaw na całą noc do lodówki – wtedy smaki dobrze się połączą. Na następny dzień żeberka wrzuć na ruszt i grilluj z dodatkiem pomarańczy, cytryny bądź limonki. Jak je serwować? Podawaj na ciepło z sałatką z sezonowych warzyw. Wypróbuj ten przepis na doskonałe żeberka w glazurze.