Zupa szczawiowa na maśle przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szczawiowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 łyżeczka

30 gramów

250 gramów

30 gramów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczaw przybierz, odetnij ogonki, opłucz, posiekaj i podduś na maśle*.

Krok 2

Następnie połącz z wywarem, śmietaną zmieszaną z mąką i dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Ugotuj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szczawiowaZupa szczawiowa

Szczaw to dość wczesna roślina, która pojawia się w sklepach warzywnych wiosną. Warto wtedy skorzystać z okazji i użyć go do przygotowania wielu smacznych dań. Na przykład szczawiówki, a więc popularnej zupy szczawiowej, której charakterystyczny, kwaskowaty smak wyróżnia się na tle wielu innych, nie tylko wiosenno-letnich propozycji. Przygotujesz ją na bazie wywaru z kości oraz warzyw. Wcześniej musisz jedynie przebrać, dokładnie posiekać i poddusić szczaw. Na koniec – po ugotowaniu – warto dodać do niego przekrojone na pół i ugotowane na twardo jajko, którego delikatny smak dobrze zbalansuje dominujący smak warzywa. Dodatkiem do zupy mogą być również chrupiące grzanki, groszek ptysiowy albo kromka chleba. Pamiętaj, że szczawiówkę możesz ugotować również poza sezonem. Wykorzystaj wtedy szczaw w mrożonej lub wekowanej wersji. Gotowe danie zabiel niewielką ilością kwaśnej śmietany. Można je również podawać jako smaczny chłodnik. Którą wersję wybierzesz? Koniecznie sprawdź ten prosty przepis.