Zupa z rzepy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z rzepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

2 sztuki

8 dekagramów

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

1.6 litra

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i 2 kostek Rosołu drobiowo-wołowego Knorr.

Zupa z rzepy - Krok 1

Krok 2

Obierz rzepę, umyj i pokrój w kostkę.

Zupa z rzepy - Krok 2

Krok 3

Dodaj do gorącego wywaru i ugotuj. Posiekaj drobno cebulę, a grzyby pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni cebulę i dodaj grzyby. Uduś je do momentu, gdy będą miękkie.

Zupa z rzepy - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do zupy. Dodaj również śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę pogotuj. Dopraw majerankiem i pieprzem.

Zupa z rzepy - Krok 4

Krok 5

Jaja pokrój na kawałki i zalej zupą z rzepy. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Zupa z rzepy - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z rzepyZupa z rzepy

Zaskocz swoją rodzinę i podaj na obiad zupę z rzepy. Jeśli chcesz, by zrobiła furorę, przyrządź ją na rosole, z dodatkiem leśnych grzybów i ugotowanym na twardo jajkiem. Chrupka, lekko pikantna rzepa znana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Z czasem jednak warzywo to popadło w zapomnienie. Warto jednak przywrócić rzepę do łask, dzięki niej nawet najprostsze danie zyska wyrazisty, niepowtarzalny smak. Jesienią wybierz się do lasu na grzyby i przyrządź zupę z rzepy z dodatkiem świeżych podgrzybków lub prawdziwków – będzie wyjątkowo aromatyczna. Poza sezonem wykorzystaj do jej ugotowania mrożone grzyby lub – w awaryjnej sytuacji – pieczarki. Do podanych w przepisie składników dorzucić możesz również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i serwuj gorące.