Babka ziemniaczana z boczkiem i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczana

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

10 plastrów

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na złoty kolor. Boczek drobno kroimy i podsmażamy aż wytopi się z niego tłuszcz. Łączymy z utartymi ziemniakami,dodajemy rozmieszane jajko i przyprawy. Wsypujemy tartą bułkę. Łączymy i wylewamy na natłuszczona blachę. Pieczemy w temp.200 stopni az wierzch będzie rumiany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana

Z ziemniaków można przyrządzić wiele różnorodnych dań. Na przykład kartoflaka znanego również pod nazwą babki ziemniaczanej. Przygotowuje się ją poprzez wymieszanie drobno startych ziemniaków z jajkiem i wędzonym mięsem, a następnie upieczenie takiej masy w piekarniku. Plastry surowego boczku z powodzeniem zastąpisz bekonem albo szynką. Cała reszta zależy wyłącznie od inwencji i kulinarnych upodobań. Na pewno do smaku warto dodać podsmażoną lub prażoną cebulę oraz pasujące przyprawy: sprawdzi się słodka papryka, pietruszka i majeranek. Masę do babki tworzy się podobnie jak tę do placków ziemniaczanych. Różnicą jest to, że na końcu zamiast smażyć ją na patelni, jest zapiekana w odpowiedniej formie w mocno nagrzanym piecu. Gotową do podawania babkę ziemniaczaną poznasz po tym, że jej wierzch będzie zarumieniony. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsza jest podawana na drugi dzień – pokrojona w plastry i następnie podsmażona na patelni. Sprawdź, która wersja najbardziej Ci odpowiada, przyrządzając potrawę według tego sprawdzonego przepisu.