Bigos z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

800 gramów

1 łyżka

200 gramów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój kostkę.

Krok 2

Podsmaż na smalcu pokrojony również w kostkę boczek, dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut.

Krok 3

Dolej kilka łyżek wody, dopraw Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut.

Krok 4

Pomidory obierz ze skórki i dodaj do smażonych produktów, podgotuj. Posyp posiekaną natką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z cukiniiBigos z cukinii

Bigos to dobre danie na jesienne obiady. Jest ciepły, rozgrzewający, wywołuje przyjemne wspomnienia, stawia na nogi w chłodne dni. Zazwyczaj przygotowywany jest z kiszonej kapusty z mięsnym dodatkiem. W naszej odmienionej wersji, głównym składnikiem bigosu jest… cukinia, przez co danie jest znacznie lżejsze od tradycyjnej wersji. Cukinia to popularne warzywo z rodziny dyniowatych. Występuje w kilku kolorach, zazwyczaj zielonym lub żółtym. Jest bardzo uniwersalna, świetnie smakuje zapieczona lub podsmażona na patelni lub dodana do makronu. By z cukinii zrobić bigos, wystarczy połączyć ją z podsmażonym na smalcu boczkiem i pomidorami, a potem odpowiednio doprawić. Oczywiście mięso smażyć można również na oliwie lub maśle, jednak smalec nadaje potrawom specyficznego aromatu, który jest nie do podrobienia. Cukiniowy bigos podawaj na ciepło, najlepiej z chlebem.