
Składniki
500 gramów
4 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na oleju.

Krok 2
Do mięsa mielonego dodaj cebulę z czosnkiem, sos worchester, musztardę oraz przyprawę Knorr. Wyrób dokładnie masę.

Krok 3
Z mięsa formuj najpierw kule, każda o wadze 100-120 gram, a następnie okrągłe placki. Odstaw je do lodówki na około 2 godziny.

Krok 4
Po tym czasie mięso smaż na grillu po około 6-8 minut z obu stron. Burgery powinny być lekko różowe w środku. Podawaj samodzielnie lub z klasyczną bułką i ulubionymi dodatkami.


Dobra rada:
Na gorące usmażone mięso możesz położyć plaster żółtego sera i poczekać, aż się rozpuści lub, na przykład, chrupiące plastry bekonu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery z grilla
Scena rodem z amerykańskiego filmu – piękny ogródek, grupa uśmiechniętych ludzi i grillowane burgery. Ten jedyny w swoim rodzaju kulinarny klimat możesz w łatwy sposób odtworzyć w swoim domu. Burgery z grilla to niewątpliwy klasyk kuchni amerykańskiej, ale bez problemu możesz je przygotować według własnych upodobań. Wolisz je podane klasycznie z bułką i warzywami czy na liściach rukoli, przykryte grillowaną papryką i cebulką? Wybór należy do ciebie. Ważne jest jednak, aby odpowiednio przyrządzić wołowe mięso mielone, z którego powstaną burgery na grillu. Dodaj do mięsa sos Worcester i musztardę dijon, które nadadzą kotletom charakteru i smaku. Długość grillowania burgerów zależy od grubości mięsnych porcji. Zwykle wystarczy 6-8 minut na każdej stronie. Do dzieła!
Dla kogo?
Burgery na grillu przygotuje każdy, kto jest miłośnikiem tradycyjnej, amerykańskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Hamburgery z grilla to idealna przekąska imprezowa, ale także propozycja na danie obiadowe lub kolacyjne.
Czy wiesz, że?
Hamburger wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie w 1904 roku przepis na bułkę z mięsnym kotletem zaproponował garncarz Fletcher Davis. Na przestrzeni lat danie przeszło ogromną metamorfozę, zyskując nowe składniki, dodatki, a także nazwy.
Dla urozmaicenia:
Doskonale smakują zarówno burgery z grilla elektrycznego, jak i zz patelni grillowej, dzięki czemu potrawę możesz serwować przez cały rok.