
Składniki
wywar:
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
10 sztuk
50 gramów
750 mililitrów
100 mililitrów
dodatki mięsne:
200 gramów
200 gramów
dodatki warzywne:
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
pozostałe:
1 garść
1 garść
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 750 ml wody z kostką Knorr.
Krok 2
Dodaj trawę cytrynową, listki limonki, sos sojowy, posiekany czosnek oraz suszone grzyby. Gotuj powoli ok 10 minut.
Krok 3
W tym czasie pokrój wszystkie warzywa w mniejsze kawałki, a mięsa w paski.
Krok 4
Gotowy bulion przelej przez sito i gorący postaw na stole. Dookoła poukładaj wszystkie dodatki w mniejszych miseczkach.
Krok 5
Dodatki podgrzewaj według własnych upodobań i kolejności w bulionie i podawaj z prażoną cebulką, sezamem i zieloną dymką lub kolendrą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Chińskie Fondue
O fondue serowym i czekoladowym pewnie słyszał każdy, nawet jeśli nie miał okazji go spróbować. A co powiesz na chińskie fondue? Tak, to właśnie ono staje się coraz popularniejsze. Mięsne i warzywne dodatki, maczane w bulionie, to nowoczesny sposób na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi.
Dla kogo?
Dla fanów oryginalnych potraw! Chińskiego fondue nie można sobie odmówić, bo wołowina, kurczak i warzywa w aromatycznym bulionie smakują naprawdę rewelacyjnie.
Na jaką okazję?
Chińskie fondue to znakomity pomysł na niedzielny obiad, ale też spotkanie w gronie znajomych. Każdemu posmakuje!
Czy wiesz, że?
Fondue chińskie to jednogarnkowa potrawa w postaci bulionu, w którym macza się mięso i warzywa nadziane na widelce.
Dla urozmaicenia:
Możesz też użyć innych ulubionych dodatków, takich jak kalafior czy pieczarki. Możliwości jest wiele!