
Składniki
8 sztuk
8 łyżek
3 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój grubo cebulę. Następnie podduś ją na połowie oliwy z czosnkiem i pokrojonymi pomidorami. Wlej czerwone wino. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Ogony pokrój na kawałki w miejscu łączenia kości. Natrzyj je mocno drugą połową oliwy i mocno zarumień w nagrzanym piekarniku.
Krok 3
Przełóż do żeliwnego naczynia. Zalej pomidorowo-winnym sosem. Duś około półtorej godziny.
Krok 4
Potem posyp parmezanem i zapiecz do zarumienienia sera. Podawaj z grubo pokrojoną szałwią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej