Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
NOWY PRZEPIS
łatwe
9334 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W trzech naczyniach przygotuj mąkę , bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Krok 2
Mięso oczyść z przerostów tłuszczu oraz wszelkich błon, pokrój w grube 1,5 cm plastry . Płaty mięsa przykryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Krok 3
Na środek rozbitego kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynki. Krawędzie kotleta zawiń do środka. Kotlet uformuj w prostokąt, oprósz mące, zanurz w jajkach a następnie obtocz dokładnie w bułce.

Krok 4
Kotlety smaż na patelni na rozgrzanym oleju po dwie trzy minuty z każdej strony, na koniec odlej tłuszcz z patelni dodaj łyżkę masła , kotlety pozostaw jeszcze dwie trzy minuty pod przykryciem.


Dobra rada:
Fajnym pomysłem będzie dodanie do środka kotleta garści rukoli a do bułki tartej łyżki sezamu nada to potrawie lekko orzechowego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
Kotlet z niespodzianką! Zachwyca nie tylko soczystym mięsem, ale też ukrytymi pod panierką wyrazistym i apetycznie roztapiającym się serem oraz szynką, która nadaje całości niepowtarzalnego charakteru. Do tej pory nie przygotowywaliście kotleta Cordon Bleu samodzielnie? Z naszymi instrukcjami pójdzie jak po maśle.
Dla kogo?
Nie trzeba robić rezerwacji z kilkutygodniowym wyprzedzeniem w eleganckiej restauracji, gdy przyjdzie ochota na wykwintny posiłek. Dzięki Cordon Bleu w Waszych jadalniach zapanuje wytworny nastrój.
Na jaką okazję?
Z wizytą na obiedzie zapowiedzieli się rodzice i teściowie? Sam rosół może nie wystarczyć. Dzięki popisowemu kotletowi szwajcarskiemu zrobicie na nich dużo większe wrażenie.
Czy wiesz, że?
Historia przepisu na szwajcara nie jest zbyt długa. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z lat 40. XX wieku.
Dla urozmaicenia:
Chcąc trzymać się pierwotnej receptury, do zrobienia Cordon Bleu użyjcie sznycla z cielęciny.