Tort truskawkowy z mascarpone i bitej śmietany | Przepisy.pl pixel

Tort truskawkowy z mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1148

heart
4059 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

11882 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto biszkoptowe:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

krem:

4 łyżeczki

250 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

70 gramów

500 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 2

Krok 3

Żelatynę namocz 70 ml zimnej wody, aby zmiękła. Ser mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszaj na gładką masę. Truskawki oczyść, połowę zmiksuj blenderem, resztę zachowaj do dekoracji.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 3

Krok 4

Napęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlej do masy serowej i wymieszaj.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 4

Krok 5

Śmietanę ubij i delikatnie wmieszaj do masy serowo-truskawkowej.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 5

Krok 6

Przekrój ciasto biszkoptowe na pół. Wokół dolnego blatu zaciśnij obręcz do tortu i wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą resztę kremu. Truskawki przekrój na pół i udekoruj wierzch ciasta, odstaw do schłodzenia w chłodne miejsce.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Truskawki możesz posmarować rozpuszczona żelatyną żeby były lśniące.

8

Opinie o przepisie

  • Owiec

    Owiec , 18.06.2021

    Poprzednia wersje tortu była o niebo lepsza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena

    Marzena , 05.06.2020

    W treści przepisu podano temperaturę 160 stopni. Pod zdjęciem, przy ikonie termometru podano 180. Która jest prawidłowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 02.06.2020

    Ja też bym była szczęśliwa gdyby udało się dotrzeć do poprzedniej wersji - od dawna miałam zrobić tylko czekałam na sezon truskawkowy. Niestety nie wydrukowałam wcześniejszego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • ina

    ina , 22.05.2020

    parę dni temu ten tort miał zupełnie inny przepis, czy jest szansa dostać poprzednią wersję?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Evelcia1988

    Evelcia1988 , 22.05.2020

    w przepisie jest galaretka truskawkowa . kiedy należy ją użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort truskawkowy z mascarponeTort truskawkowy z mascarpone

Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Połączenie owoców z serkiem mascarpone jest gwarancją niepowtarzalnego, orzeźwiającego smaku, który zachwyci każdego. Tort truskawkowy z mascarpone jest także idealną propozycją na weekendowy deser dla całej rodziny – nie musicie więc czekać na wyjątkową okazję, aby go przygotować. Pamiętajcie jedynie, aby rozpocząć pieczenie wcześniej, ponieważ gotowe ciasto powinno być dobrze schłodzone, żeby masa dokładnie stężała.

Dla kogo?

Tort z truskawkami i serkiem mascarpone jest propozycją dla osób szukających inspirujących przepisów na desery na wyjątkowe okazje.

 

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na urodziny, imieniny, rocznice i święta. Jeśli macie nieco więcej wolnego czasu w weekend – również pamiętajcie o naszym przepisie. Truskawkowy tort będzie idealnym deserem na niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Uznaje się, że torty wywodzą się z Włoch. Na polskie stoły deser ten trafił za sprawą królowej Bony. Nie ma jednego przepisu na tort – każdy cukiernik przygotowuje go zgodnie z własnym gustem. Istnieje natomiast kilka klasyków np. tort Pavlova czy tort Sachera, które pieczone są według ściśle określonej receptury.

Dla urozmaicenia:

Tuż przed podaniem tort truskawkowy z mascarpone możecie przyozdobić świeżymi liśćmi mięty i odrobiną bitej śmietany.