Tort truskawkowy z mascarpone
NOWY PRZEPIS
trudne
35665 osób zapisało

Składniki
ciasto biszkoptowe:
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
krem:
4 łyżeczki
250 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
70 gramów
500 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Krok 3
Żelatynę namocz 70 ml zimnej wody, aby zmiękła. Ser mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszaj na gładką masę. Truskawki oczyść, połowę zmiksuj blenderem, resztę zachowaj do dekoracji.

Krok 4
Napęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlej do masy serowej i wymieszaj.

Krok 5
Śmietanę ubij i delikatnie wmieszaj do masy serowo-truskawkowej.

Krok 6
Przekrój ciasto biszkoptowe na pół. Wokół dolnego blatu zaciśnij obręcz do tortu i wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą resztę kremu. Truskawki przekrój na pół i udekoruj wierzch ciasta, odstaw do schłodzenia w chłodne miejsce.


Dobra rada:
Truskawki możesz posmarować rozpuszczona żelatyną żeby były lśniące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort truskawkowy z mascarpone
Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Połączenie owoców z serkiem mascarpone jest gwarancją niepowtarzalnego, orzeźwiającego smaku, który zachwyci każdego. Tort truskawkowy z mascarpone jest także idealną propozycją na weekendowy deser dla całej rodziny – nie musicie więc czekać na wyjątkową okazję, aby go przygotować. Pamiętajcie jedynie, aby rozpocząć pieczenie wcześniej, ponieważ gotowe ciasto powinno być dobrze schłodzone, żeby masa dokładnie stężała.
Dla kogo?
Tort z truskawkami i serkiem mascarpone jest propozycją dla osób szukających inspirujących przepisów na desery na wyjątkowe okazje.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na urodziny, imieniny, rocznice i święta. Jeśli macie nieco więcej wolnego czasu w weekend – również pamiętajcie o naszym przepisie. Truskawkowy tort będzie idealnym deserem na niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Uznaje się, że torty wywodzą się z Włoch. Na polskie stoły deser ten trafił za sprawą królowej Bony. Nie ma jednego przepisu na tort – każdy cukiernik przygotowuje go zgodnie z własnym gustem. Istnieje natomiast kilka klasyków np. tort Pavlova czy tort Sachera, które pieczone są według ściśle określonej receptury.
Dla urozmaicenia:
Tuż przed podaniem tort truskawkowy z mascarpone możecie przyozdobić świeżymi liśćmi mięty i odrobiną bitej śmietany.