
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
30 dekagramów
30 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.
Krok 2
Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.
Krok 3
Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .
Krok 4
Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.
Krok 5
Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy pasztet
Jeśli szukasz smacznego dodatku do kanapek albo przekąski na zimno, upiecz domowy pasztet. To dość pracochłonna, ale łatwa w przygotowaniu przekąska. Żeby ją zrobić, wybierz różne rodzaje mięsa, chude oraz bardziej tłuste – dzięki temu pasztet będzie miał odpowiedni smak i konsystencję. Mięso drobiowe ugotuj z warzywami, by powstał aromatyczny oraz intensywny bulion. Kiedy będzie gotowy, wyjmij z niego udko i pierś z kurczaka, a także część warzyw, po czym oddziel mięso od kości i zmiel je z warzywami, wątróbką kurzą oraz kawałkiem słoniny. Żeby pasztet był bardziej puszysty, dodaj do niego namoczone w rosole kajzerki, a kiedy zmiękną, również je zmiel. Dołącz je do masy mięsno-warzywnej i wymieszaj z surowymi jajkami. Na koniec przełóż masę do posmarowanej tłuszczem keksówki, posyp bułką tartą i upiecz. Domowy pasztet podawaj pokrojony na grube plastry, z ogórkami kiszonymi, sosem tatarskim albo marynowanymi grzybkami. Doskonale smakuje również z żytnim pieczywem razowym oraz żurawiną – spróbuj!